Ancak bu, misyonun 60 gram asteroit örneğini Dünya’ya geri getirme hedefini çok aştığı anlamına geliyor; özellikle de NASA bilim adamlarının eylül ayında gezegenimize geri dönen birincil örnek kabını henüz açmamış olması nedeniyle. Görünen o ki, görevin Dokun-Git Numune Toplama Mekanizmasını (TAGSAM) açmakta zorlanıyorlar ve halihazırda ellerinde bulunan araçları kullanarak 35 bağlantı elemanından ikisini çıkaramıyorlar.
Bilim insanları, numuneleri atmosferimize ve herhangi bir kirletici maddeye maruz kalmalarını önlemek için nitrojen akışıyla özel bir torpido gözü içinde getiriyor. Kabın bağlantı elemanlarını kırmak için de herhangi bir alet kullanamazlar: alet torpido gözünün içine sığmalı ve aynı zamanda numunelerin bütünlüğünü tehlikeye atmamalı. NASA, birincil konteyner örneğini şimdilik mühürledi ve önümüzdeki birkaç hafta içinde açabilmek için prosedür geliştiriyor.
NASA tahmininden çok daha fazla asteroit örneği topladı
70,3 gram kaya ve tozun nereden geldiğini merak ediyorsanız, NASA bunun bir kısmını harici numune haznesinden, ancak TAGSAM’ın dışından topladı. Ayrıca TAGSAM’ın mylar kanadını basılı tutarak cımbız veya kepçe ile içeriye ulaşarak alınan numunelerin küçük bir kısmını da içeriyor.
NASA’nın bu ayın başlarında yayınlanan materyale ilişkin ilk analizi, yüksek karbon içeriği ve su olduğuna dair kanıtlar gösterdiğini ve daha ileri çalışmaların Dünya’daki yaşamın nasıl başladığını anlamamıza yardımcı olabileceğini söyledi. Ajans, numune kabından almış olduğu kayaları ve tozu analiz etmeye ve “karakterize etmeye” devam etmeyi planlıyor, bu nedenle TAGSAM kapalı kalsa bile numuneler hakkında daha fazla ayrıntı duyabiliriz.